08.03.2015 – Słowem Pisane – Z Dietetyczką – Czekolada i jej właściwości

08.03.2015 – Słowem Pisane – Z Dietetyczką – Czekolada i jej właściwości

Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Pierwsze uprawy drzew kakaowych wywodzą się z Ameryki Środkowej. Początkowo nasiona kakaowca były tak cenne, że stanowiły środek płatniczy. Pierwszym produktem z tych nasion był napój Xococalit (gorzka woda) uważana za afrodyzjak. Napój ten cieszył się wielkim powodzeniem wśród najbogatszych. Niejednokrotnie stanowił on ofiarę składaną przez kapłanów, królów i arystokrację podczas modłów i odpraw rytualnych.

Majowie ,,czekoladowy napój” przyrządzali na zimno lub gorąco z roztartych ziaren kakaowca z domieszką miodu, chili lub kukurydzy, dodatkowo napój ten przelewali z naczynia do naczynia, celem powstania pożądanej pianki. Aztekowie preferowali napój zimny z rozdrobnionych nasion kakaowca i kukurydzy z dodatkowymi domieszkami chili, miodu, wanilii oraz suszonych płatków kwiatów nadających różną barwę napojom.

Europa, odkrycie nasion kakaowca zawdzięcza Krzysztofowi Kolumbowi, jednakże dopiero w XVII wieku roztarte ziarna, zalane ciepłą wodą z dodatkiem cukru zaczęły cieszyć się popularnością wśród europejczyków.

Pani Ewa Michałowska dietetyk z Iławy starała nam się przybliżyć jaka czekolada jest dla naszego organizmu najzdrowsza i jakie ma cenne właściwości odżywcze.

M.S Czym tak naprawdę jest substancja zwana czekoladą?

E.M Czekolada, zwłaszcza  ciemna, gorzka czekolada zyskała miano super food czyli super jedzenie. To w praktyce oznacza substancję o dużej zawartości składników odżywczych. Warto jeść czekoladę, nie należy się jej bać. Nawet osoby, które są na diecie, walczą z różnymi chorobami mogą sobie na nią pozwolić.

M.S Kiedy mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą?

E.M Czekolada, która ma te wszystkie cenne właściwości o których mówiłam już wcześniej, to jest tzw. czekolada gorzka. Czyli substancja, która zawiera powyżej 70% kakao. I to właśnie na takiej czekoladzie powinniśmy się skupić, i taką powinniśmy jeść. Oczywiście jak we wszystkim potrzebny jest umiar. Nie mówimy tutaj o zjedzeniu całej tabliczki czekolady, ale o dwóch, trzech kostkach dziennie, które mogą nam służyć jako profilaktyka zdrowotna i wspomagać nasz układ trawienny.

M.S Dlaczego warto jeść czekoladę?

E.M Czekoladę warto jeść z różnych powodów, poprawia nastrój, koncentrację. Warto, szczególnie dzieciom ją  podawać zwłaszcza przed jakimiś ważnymi egzaminami, sprawdzianami na pewno pobudzi ona koncentrację u najmłodszych. Ponadto czekolada spowalnia procesy starzenia, pomaga w walce nowotworowej. Jest również źródłem cennych witamin oraz składników odżywczych. Zawiera również substancje potrzebne do produkcji serotoniny czyli hormonu odpowiedzialnego za poprawę nastroju.

M.S Co z innymi odmianami czekolad: mleczną, z owocami, bakaliami.  Czy one też są zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi?

E.M Jeżeli kupujemy czekoladę gorzką czyli taką, która zawiera powyżej 70% kakao, możemy ją wybierać z różnego rodzaju dodatkami bakaliami czy orzechami, bo tutaj zyskamy dodatkowo cenne składniki. Czekolady tzw. mleczne, czekolady z nadzieniem, wyroby czekoladopodobne nie są dla naszego organizmu zdrowe, ani nie zawierają żadnych składników odżywczych. Lepiej wybrać i zjeść jedną, dwie kostki czekolady o dużej zawartości kakao, która będzie przynosiła pozytywne efekty naszemu organizmowi niż słodkie czekolady dzięki którym nabawimy się jedynie zbędnych kilogramów. Warto też jeść czekolady, które zawierają w sobie imbir albo paprykę chili takie wyroby również będą pozytywnie wpływać na nasz organizm, mogą być również zastosowane u osób z nadwagą. Dwie , trzy kostki takiej czekolady przed jedzeniem ona nas napełni oraz pobudzi do pracy nasz układ trawienny.

M.S Czym się kierować w wyborze odpowiedniej czekolady?

E.M Na początek kiedy wybieramy się do sklepu po kupno czekolady powinniśmy zwrócić uwagą na zawartość miazgi kakaowej. Często producenci czekolad chcą nas zmylić i na wierzchu opakowania może pisać, że zawiera 70% kakao jednak powinniśmy na odwrocie sprawdzić jej skład, który może znacznie się różnić od tego podanego na etykiecie z przodu. Pamiętajmy jednak, że im bardziej gorzka czekolada tym lepsza, jednak na początek jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do smaku gorzkiej czekolady może wybierać produkty o mniejszej zawartości miazgi kakaowej, aby przyzwyczaić się powoli do jej smaku.

M.S Co z produktami mlecznymi dla dzieci, które zawierają w sobie kakao, czy są zdrowe?

E.M Powinniśmy unikać takich produktów, gdyż nie będą one zdrowe dla naszych dzieci i na pewno nie będą zawierać żadnych cennych substancji odżywczych. Takie produkty jedynie zawierają bardzo dużo cukru co może powodować problemy z nadwagą u dzieci. Najlepszym pomysłem dla rodziców będzie zrobienie domowego kakao dla naszych najmłodszych, które będzie zawierało o wiele więcej cennych składników niż te kupione w sklepie.

Pamiętajmy też o tym, że wszystkie produkty z dużą ilością kakao są dla naszego organizmu bardzo zdrowe. Powinniśmy jeść więc czekoladę z dużą zawartością miazgi kakaowej która będzie stymulować nasz organizm do działania.

Więcej porad możecie Państwo uzyskać w poradni dietetycznej Pani Ewy Michałowskiej na ulicy Sobieskiego 2A/8 lub pod adresem mailowym ewa.twojdietetyk@gmail.com